Content

שאלות ותשובות

© DAAD

בעמוד זו תוכלו למצוא תשובות לשאלות כלליות, וכן תשובות בנוגע לנושאים המייחדים מועמדות ומועמדים מישראל.

מערכת ההשכלה הגבוהה בגרמניה

איך אדע באיזו אוניברסיטה הכי כדאי לי ללמוד?

מערכת ההשכלה הגבוהה בגרמניה נחשבת למצויינת ברמה בינלאומית. ההבדלים בין מוסד אחד לשני אינם חדים כגון במדינות האחרות מכיוון שרוב המוסדות הינם ציבוריים. בשנים האחרונות משקיעה גרמניה תקציבי ענק בקידום ההשכלה הגבוהה והמצויינות בקרב מוסדות מסויימים. דירוג חלקי לפי עיר או מקצוע ניתן למצוא באתר CHE University Ranking.

אילו סוגי מוסדות להשכלה גבוהה קיימים בגרמניה?

בגרמניה מגוון גדול של מוסדות להשכלה גבוהה, הן ציבוריים והן פרטיים. ככלל, הם מתחלקים לשלושה סוגים: אוניברסיטאות מחקר; אוניברסיטאות למדעיים יישומיים, בהן הדגש הוא על הכשרה לתעסוקה; ומכללות לאמנות, מוסיקה ומחול. מידע מפורט תוכלו למצוא באתר Study in Germany.

מה זה Numerus clausus?

ה-NC משקף הגבלה על מספר המקומות הפנויים ללימודים במקצוע מסויים ברמה הארצית או המקומית (מדינת מחוז). למקצועות פופולריים כגון רפואה, רוקחות, וטרינריה ורפואת שיניים ישנה הגבלה ארצית על מספר המתקבלים ללימודים. ה-NC משקף בדרך-כלל את ממוצע הבגרויות הנדרש לשם קבלה ללימודים.

ללימודים שמעניינים אותי יש NC ארצי. מה עלי לעשות?

  1. אם למדתן.ם בתיכון גרמני בגרמניה או בחו”ל או שיש ברשתוכן.ם דרכון של מדינה החברה איחוד האירופי (כולל ליכטנשטיין, איסלנד ונורבגיה) – ההרשמה מתבצעת דרך Stiftung für .Hochschulzulassung
  2. בעלות.י אזרחות של כל המדינות האחרות – יש לברר מול האוניברסיטה המבוקשת האם ההרשמה נעשית ישירות דרכה או דרך הארגון uni assist.

ללימודים שמעניינים אותי יש מגבלה מקומית / אין מגבלה בכלל. מה עלי לעשות?

במקרה שאין הגבלה על מספר הנרשמים, יש יש לברר מול האוניברסיטה המבוקשת האם ההרשמה נעשית ישירות דרכה או דרך הארגון uni assist.

ההרשמה לתוכנית שמעניינת אותי נעשית דרך uni assist. מה הכוונה?

uni assist הינו ארגון הפועל בשירות המוסדות להשכלה גבוהה בגרמניה. מטרתו היא לסייע במיון מועמדויות של פונות ופונים ממדינות זרות ולהעריך אם הן.ם עומדות בדרישות מערכת ההשכלה הגרמנית. את כל המסמכים שתידרשו להנפיק יהיה עליכם לשלוח ישירות ל-uni assist. הארגון אז יוודא את אמיתות התרגומים, ימיר ציוני בגרות לשיטה הגרמנית וישלח  את תיק המועמדות שלכם לאוניברסיטה הרלוונטית.

כיצד מתבצע התהליך?

את המסמכים ל-uni assist יש להגיש פעם אחת בלבד. ההגשה עולה כסף. לאחר שתשלחו את כל המסמכים דרושים, הארגון יעביר את תיק המועמדות שלכם לכל אוניברסיטה שתבקשו. כלומר, ניתן להגיש מועמדות ליותר ממוסד אחד, או לכמה תוכניות באותו מוסד ללא תשלום נוסף. שימו לב: ל-uni assist ישנם דדליינים פנימיים להגשת מסמכים שונים אשר אינם קשורים לדדליינים של האונירסיטאות. תהליך אימות המסמכים עלול לקחת זמן רב! אנא וודאו ששלחתם אליהם את המסמכים לפחות חצי שנה לפני דדליין ההרשמה ללימודים במוסד המעניין אתכן.ם.

ידיעת השפה האנגלית

מועמדות ומועמדים למלגות לימודים ומחקר של ה-DAAD נדרשים להוכיח בקיאות בשפה האנגלית: ציון בחינת TOEFL (מינימום 79) או ציון בחינת IELTS (מינימום 6.5). הציון הינו בתוקף עד שנתיים לאחור מיום ההגשה האחרון למלגה. כלומר: אם הדדליין להגשה הינו ה-1 בספטמבר 2019, יתקבלו ציוני אנגלית עד לתאריך 1 בספטמבר 2017.

האוניברסיטה שלי לא דורשת פטור באנגלית. האם עלי לשלוח לכם פטור בכל זאת?

כן. תהליך הקבלה לאוניברסיטאות נפרד מתהליך הבקשה למלגות DAAD. ישנן דרישות שייחודיות למלגותינו ואינן נדרשות לשם קבלה ללימודים.

ידיעת השפה הגרמנית

מלגות ה-DAAD אינן מחייבות ידע בגרמנית. אם תוכנית הלימודים שלכם בגרמניה מתקיימת בשפה הגרמנית, אז תידרשו להוכיח בקיאות בשפה ברמה המספיקה ללימודים אקדמיים.

הייתי רוצה ללמוד רפואה בגרמניה. מה עלי לעשות?

לימודי רפואה ומקצועות פרא-רפואיים ניתן ללמוד בגרמנית בלבד. כלומר, יש צורך בשליטה גבוהה ביותר בשפה הגרמנית. עקב הביקוש הגבוהה ללימודים תנאי הקבלה הם גבוהים במיוחד – לרוב נדרש ממוצע בגרויות מושלם (1.0 בדירוג הגרמני) וניסיון כלשהו בתחום, כגון התלמדות או התנדבות בבית חולים/מד”א וכדומה.

הגשת מועמדות למלגות

מתי אוכל להגיש בקשה למלגת DAAD?

לכל אחת ממלגותינו דדליין שונה להגשה. מלגות ללימודים ומחקר מוגשות בדרך-כלל כשנה מראש בחודשי הקיץ עבור שנת הלימודים הבאה. לדוגמה: אם ברצונכן ללמוד בגרמניה החל מחודש ספטמבר 2019, יהיה עליכן להגיש בקשה בקיץ 2018. מידע על מועדים מדוייקים תוכלו למצוא בלינק של כל מלגה.

כיצד מתבצע תהליך הבקשה?

הגשת המועמדות למלגות לימודים ומחקר כוללת שלב מיון מקדים בישראל, ולאחר מכן שלב מיון מתקדם בגרמניה. לשלב המיון המקדים בישראל ישנם שני חלקים:

  1. הגשת מסמכי המלגה – הן בפורטל מקוון והן בעותקים קשיחים למשרדי מרכז המידע בתל-אביב/למשרדי ה-DAAD בגרמניה [מידע נוסף בעמוד המלגה הרלוונטי].
  2. ריאיון אישי המתקיים בשגרירות גרמניה בתל-אביב – הנוכחות בריאיון האישי היא חובה ואין אפשרות לקיימו בסקייפ/בנציגות ישראלית בחו”ל.

מתי אדע אם זכיתי במלגה או לא?

התשובות מגיעות בדרך כלל עד חודש אפריל. כל התקשורת בנוגע למלגה, בין אם מדובר בהודעת זכייה או לא, נעשית משלב זה דרך הפורטל האינטרנטי.

כמה זמן אורך כל התהליך?

תהליך הגשת המועמדות מתחיל בחודשי הקיץ ומסתיים עם מתן התשובות בחודשי האביב. מידע מדוייק תוכלו למצוא בלינק של כל מלגה. עבור מלגות לתואר שני (מלבד אמנות, מוסיקה, קולנוע וכו’), דוקטורט ומחקר המוגשות למרכז המידע בישראל, שלבי התהליך הכלליים הינם:

  1. אמצע יולי – 2 בספטמבר: הפורטל המקוון נפתח להעלאת המסמכים.
  2. ספטמבר: מיון כל הבקשות ובדיקת תקינות המסמכים. מועמדות ומועמדים אשר הגישו את כל המסמכים הדרושים בזמן יוזמנו לשלב הבא בתהליך.
  3. אוקטובר: השלב השני בתהליך ההגשה – ריאיונות אישיים בשגרירות גרמניה בתל אביב.
  4. נובמבר – פברואר: וועדת מומחים בגרמניה עוברת על כל הבקשות.
  5. פברואר-אפריל: שליחת תוצאות הריאיון למועמדות ומועמדים.
  6. החל מחודש אפריל: מקבלי המלגות נדרשים לצאת לגרמניה לקורס מטרים בגרמנית [אורך הקורס יקבע ע”י וועדת המיון בשלב הריאיון האישי].

מה זה school-leaving certificate?

הכוונה לתעודת המקנה אפשרות ללמוד באוניברסיטה במדינת המוצא. בישראל, הכוונה הינה לתעודת בגרות.

כבר סיימתי תואר שני/דוקטורט/פוסט-דוקטורט. אני עדיין צריכה/צריך לשלוח צילום של תעודת הבגרות?

כן.

מה הכוונה ב-Diplom or degree certificate indicating final grade?

הכוונה לתעודות הגמר וגיליונות הציונים של כל התארים שהשלמתם טרם ההגשה למלגה. יש להגיש תעודות מקור בשפה האנגלית וגיליונות ציונים באנגלית. אם המוסד בו למדתם לא מנפק תעודות וגיליונות ציונים באנגלית, תידרשו לספק צילומים של המקור בעברית ותרגומים נוטריוניים לאנגלית/גרמנית.

עוד לא קיבלתי את תעודת הגמר שלי. מה עלי לעשות?

במקרה שאין ברשתוכם תעודת גמר, תוכלו לספק אישור זכאות בשפה האנגלית במקום. שימו לב: יהיה עליכם להציג את התעודה לכל היותר בטרם יתחיל המימון למלגה. למידע נוסף פנו לעמוד המלגה הרלוונטית.

מכתבי המלצה

ה-DAAD דורש מכתבי המלצה החתומים ידנית על-ידי הממליצים. הכוונה היא לחתימה ידנית אמיתית, ולא לחתימה סרוקה או לחתימה דיגיטלית.

איך יחושבו ציוני הבגרות שלי בגרמניה?

הציונים עוברים המרה בשיטת Bayrisches Formel על-ידי מוסדות הלימוד עצמם. אין צורך שתנסו להמיר בעצמכם את הציונים. מידע נוסף (בגרמנית) תמצאו בפורטל anabin.

אין לי תעודת בגרות/תעודת הגמר של התיכון שלי לא מוכרת בגרמניה. האם אוכל בכל זאת ללמוד בגרמניה?

אם אינכם עומדים בדרישות הסף ללימודים בגרמניה, תוכלו להשלים שנת לימודי מכינה – Studienkolleg – או להיבחן בבחינת TestAS. פרטים נוספים באתר Study In Germany.

לפני הנסיעה

מה הם התנאים לקבלת ויזת סטודנט או ויזה ללימודי שפה? האם מותר לי לעבוד במהלך הלימודים?

סטודנטים זרים בגרמניה נדרשים להוציא ויזת סטודנט, לדאוג לביטוח בריאות מתאים ולהירשם בעירייה. פירוט התהליך והמסמכים הנדרשים תמצאו באתר Study in Germany.

למידע בנוגע לתהליך הוצאת הויזה מישראל אנא פנו לאתר שגרירות גרמניה בתל-אביב.

יש לי אזרחות גרמנית/אירופאית. האם זה יכול לעזור לי לקבל מלגה של ה-DAAD?

ה-DAAD מעניק מלגות ללימודים ומחקר במגוון מדינות בעולם. בישראל, מיועדות המלגות לאזרחים ואזרחיות בעלי דרכון ישראלי או לאזרחים זרים אשר השלימו את לימודיהם כאן. דרכון זר נוסף איננו מהווה תנאי או חסם לקבלת מלגה.

יש לי אזרחות גרמנית/אירופאית. האם זה יכול לעזור לי בקבלה ללימודים?

אזרחות של אחת ממדינות האחוד האירופי תאפשר לכן.ם לעבוד ולהתגורר בגרמניה ללא המגבלות המוחלות על אזרחים זרים. מבחינת מימן הלימודים, דרכון שכזה יכול להקל עליכן.ם עקב האפשרות לעבוד כמות גדולה יותר שעות מאזרחים זרים ללא דרכון אירופי.

שימו לב: הרשמה לאוניברסיטה תחת אזרחות לא ישראלית עלולה ליצור קשיים במציאת דיור במעונות סטודנטים או בתהליך ההרשמה עצמו. למשל, בעלי/ות אזרחות גרמנית שלא למדו בתיכון גרמני עלולים “ליפול בין הכיסאות” מכיוון שידרשו לעתים למלא טפסים ולהגיש בקשה למלגות כגרמנים. אם אינכם יודעים את השפה, תידרשו לממן תרגום ארוך ויקר של כל המסמכים. באשר לדיור במעונות, אוניברסיטאות מסויימות מקנות אחוז מסויים מהדירות שלהן לסטודנטים זרים. אם תחליטו להירשם דווקא כסטודנטים גרמנים, תהיו בתחרות גדולה יותר למציאת דירה מבין מאגר גדול יותר של סטודנטיות.ים גרמניות.ים.

השלמתי תואר בגרמניה וברצוני כעת ללמוד לתואר בישראל. האם יכירו לי בלימודים?

משרד החינוך בישראל ממונה על הערכת תארים מחו”ל. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר הגף להערכת תארים אקדמיים מחו”ל בעברית או בערבית.

האם אתם מציעים מימון לחילופי סטודנטים?

ה-DAAD בישראל אינו מעניק מלגות למימון חילופי סטודנטים. אנא צרו קשר עם המזכירות האקדמית במוסדכם לשם בירור אפשרויות חילופים.

פרסומות של אוניברסיטאות בגרמניה

Apply to the TUM Global Postdoc Fellowship at Technical University of ...

The TUM Global Postdoc Fellowship is a funding opportunity for external postdoctoral scientists who are currently residing abroad and would like to start their research at TUM.

עוד

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

עוד

Discover the top-ranked International Master & PhD Programs at RPTU Un...

24 International Master & PhD Programs at RPTU University of Kaiserslautern-Landau Application Deadline: Apr 30 & Oct 31 More information: https://rptu.de/international/home

עוד

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Study management in English. Improve your leadership skills. Gain digital know-how. Become part of an international student body. Benefit from many corporate activities, valuable career consultation a...

עוד

M.A. International Security Management in Berlin/Germany

An interdisciplinary course in security-related disciplines such as Legal, Social and Political Sciences, Economics and Crisis, Risk and Catastrophe Management

עוד
Hof Univerity

Hands-on Master’s programs at Hof University Graduate School

Kickstart your career with our hands-on M.B.A. and M.Eng. programs. All programs include a one-year internship - a great opportunity to apply your knowledge and gain additional professional experience...

עוד
1/6

יצירת קשר

  • מרכז המידע תל-אביב DAAD

    אוניברסיטת תל-אביב מעונות איינשטיין, חיים לבנון 63, בניין E, כניסה 3 6997804 תל-אביב טלפון: 966 6405 3 972+
    אימייל: infodaad-israel.org

    לעמוד הפייסבוק DAAD ישראל

    שעות פתיחה
    ייעוץ פרטני:
    בתיאום מראש בלבד.
    ייעוץ טלפוני:
    ימי שלישי 12:00 – 13:30

    דרכי הגעה
    ברכבת:
    ירידה בתחנת “תל-אביב האוניברסיטה” והליכה רגלית של כ-15 דקות.
    ברכב:
    ניתן לחנות בחניון “מדעי החברה” או בכל חניון אחר באוניברסיטת תל-אביב.
    באוטובוס:
    ירידה בתחנת “אוניברסיטה/חיים לבנון”
    קווי אגד: 274, 572, 575
    קווי דן: 25, 13
    קווים: 633

צילום מסך של מפת האיזור עם סימון מקום מרכז המידע של DAAD